Originara din vechea Persie, este revendicat ca fruct national de mai multe tari ca Armenia, Azerbaidjan si bineinteles Iran. Astazi ea este cultivata in intreaga regiune meditareana din sudul Europei, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, India, si Asia Centrala.

Numele sau provine din latina iar semintele sale au fost  folosite in scopuri medicinale inca din antichitate. Fructul este rotund, iar la suprafata are o crusta tare ca o piele tabacita. Culoarea variaza de la roz la rosu profund.  Interiorul este separat de ziduri membranoase in compartimente cu saci umpluti cu pulpa carnoasa, aromata si suculenta. Acesti saci sunt de fapt semintele, de culoare roz sau rosie.  Semintele reprezinta aproximativ 55% din greutatea fructului si sunt folosite la gatit, piureuri si in special sucuri si bauturi de toate felurile. Rodiile ajung la maturitate toamna tarziu, asa incat puteti beneficia de sucul proaspat in lunile de iarna.

Cele 12 beneficii ale rodiei.

Protejeaza arterele.  Sucul de rodie imbunatateste capacitatea organismului de a reduce colesterolul, lupta pentru rigidizarea arterelor (ateroscleroza), pastrand arterele flexibile si scade inflamatia in captuseala vaselor de sange.

Imbunatateste metabolismul. Rodiile ajuta la reglarea nivelului de zahar din organism, imbunatateste sensibilitatea la insulina, reduce inflamatia si alte probleme legate de sindromul metabolic si are o contributie majora la impiedicarea obezitatii si a diabetului zaharat.

Combate diareea. Daca beti un pahar de suc proaspat de rodie, va calma durerea si inflamatia cauzata de diarie.

Ingrijire prenatala. Sucul de rodie contine un amestec puternic de vitamine si minerale, inclusive acid folic si antioxidanti si reduce riscul de nastere prematura. Continutul de potasiu ajuta la prevenirea crampelor muscular si previne greata de dimineata in timpul sarcinii.

Reduce colesterolul. Rodiile sunt bogate in antioxidanti care reduc nivelul de colesterol.

Anti Cancer.  Stimuleaza celulele albe din sange pentru a neutraliza toxinele, induce apoptoza (un process in care celulele rele se distrug). Previne cancerul mamar, pulmonar , de piele si de prostata.

Regleaza tensiunea arteriala. Sucul de rodie reduce leziunile si inflamatiile vaselor de sange, este un anti-coagulant pentru o mai buna circulatie a sangelui in tot organismul.

Calmeaza tractul respirator. Continutul ridicat de acid ascorbic (vitamina C), in acest fruct este un agent puternic anti-inflamator care reduce semnificativ durerea si roseata in gat sau chiar si astmul bronsic la copiii mici.

Pierdere in greutate. Rodia contine o cantitate foarte mica de grasimi naturale si o cantitate mai mare de substante nutritive , minerale si fibre. Ceea ce face sa creasca satietatea si sa expulzeze grasimile si toxinele din organism.

Tranzitul intestinal. Sucul de rodie controleaza foamea si setea cu o mare cantitate de fibre, ajuta la imbunatatirea digestiei si reglementeaza tranzitul intestinal.

Beneficii ale pielii. Sucul incetineste procesul de imbatranire prin reducerea liniilor fine, hiper-pigmentarea, pete si acnee. Hidrateaza, grabeste procesul de vindecare a ranilor si extinde durata de viata a fibroblastelor, responsabile pentru producerea de colagen si elastina.

Ingrijirea parului. Consumat regulat, sucul de rodie consolideaza foliculii de par, previne caderea acestuia si ofera un aspect sanatos si lucios.

Putem concluziona ca acest fruct este un mic miracol si ca este bine venit organismului nostru oricand. Sucul obtinut este un complex beneficiu pentru sanatate.